[ Generalna ] 01 April, 2019 11:51
Posljednjih godina svjedoci smo tomu da najbolje posluju autobusne linije prema Njemačkoj… Posjetite li Bosnu i pitate gdje je mladež, dobit ćete odgovor da su otišli van, nema posla, masovna iseljavanja. Nađete li se u Hrvatskoj i pitate gdje su mladi, opet ćete čuti da su otišli trbuhom za kruhom, a ništa drugačija situacija nije ni u Srbiji. Sve je to naravno razumljivo, ali pitanje je koji je razlog da mladi ne pronalaze posao u svojim državama?! Nema dovoljno radnih mjesta. Zašto? Zato što se firme zatvaraju, vlasnici donose odluke da im opstanak nije isplativ, a da prije toga nisu ni analizirali tržište se pokušali privući mlade stručnjake u svoj tim. No, ono što veseli jesu pozitivni primjeri mladih koji tek ulaze u posao i poručuju: „Imati firmu na Balkanu i ostati uspješan?! Da, moguće je!“ Provjerili smo kako.

Tim stručnjaka i entuzijasta 
Nekoliko mladih poduzetnika s područja Republike Hrvatske u samo godinu dana uspjelo je nadmašiti i vlastita očekivanja pa su svoje primjere već počeli prezentirati kao odlične poduzetničke poduhvate. U svakoj od tih priča radi se o grupi mladih stručnjaka koje je povezala upornost, želja i entuzijazam. Okupili su se oko početne ideje te iskoristili ono što im je trenutak nudio, a to su poticaji države, mogućnost korištenja fondova Europske unije te jedinstvenost u onome što rade. Iako su krenuli od nule, danas tvrde kako sve više napreduju i imaju potrebu zaposliti i nove suradnike. Na pitanje je li moguće na Balkanu ostati uspješnim kažu kako je to nepotrebno i pitati. Većina jest otišla van, ali smatraju da će svojim projektima i primjerom pokazati kako stvaranje kontakata s raznim poduzetnicima i povezivanje mladih u nove i jače radne snage jest formula za uspjeh i mogućnost ostanka u zemlji. 

Korištenje prirodnih resursa i prepoznavanje potencijala 
Kada se pogleda popis najuspješnijih kompanija u BiH, žalosti vidjeti da su one najveće temeljene upravo na telekomunikacijama, a da industrija opada, dok s druge strane korištenje prirodnih resursa nije stavljeno u prvi plan. Upravo u tome leži prepoznavanje potencijala koji nudi Bosna i Hercegovina. Riječ je o zemlji koja je više negoli bogata prirodnom raznolikošću - od planina, brežuljaka, plodnih nizina do brzih rječica i termalnih izvora. No, koliko se sve to koristi!? Očito nedovoljno. Međutim, ponovno svijetlu točku predstavljaju nove firme u BiH koje su pokrenuli mladi stručnjaci s ciljem osnaživanja turizma, zapošljavanja novih ljudi, razvoja i poboljšanja životnoga standarda. Ostati uspješnim mogao bi i svaki novi poljoprivrednik koji se odluči na stočarstvo, proizvodnju poljoprivrednih kultura ili voćarstvo, jer prirodni preduvjeti su izvrsni, a u BiH postoji mogućnost jeftinoga pokretanja vlastitoga biznisa te korištenje blizine zemalja članica EU za izvoz i preradu vlastitih proizvoda. 

Budućnost je dio sadašnjosti
Ono što se nekada činilo dalekim, već nas je sustiglo. Doba tehnologije i informatizacije. Tako je budućnost postala dio sadašnjosti. Na žalost ovaj sektor je premalo zastupljen u zemljama na Balkanu, a obećava mnogo. Brojni su strani ulagači koji žele svoje informatičke kompanije širiti na ovim područjima, ali potrebni su im mladi stručnjaci koji će biti nositelji tih ideja. Njima Balkan znači sigurno mjesto za razvoj, jer je konkurencija manja, a radni uvjeti i cijena rada pristupačniji, dok onima koji se na takav biznis odvaže jest zagarantiran uspjeh i svakodnevno unaprjeđivanje. 

[ Putovanja ] 02 Mart, 2019 12:54
Ljetovanje u Hrvatskoj je više od same plaže. A grad Trogir je upravo grad koji Vam nudi nešto više i gdje ćete provesti nezaboravan godišnji odmor.

U Trogiru ćete pronaći širok raspon povijesnih, kulturnih kao i prirodnih ljepota. Stanovnici su vrlo prijateljski raspoloženi, a vrijeme je izrazito ugodno sa pregršt sunčanih dana.
 

Grad Trogir ima sve što vam je potrebno za odličan godišnji odmor. Stari grad je zaštićen srednjovjekovnim zidinama i u njemu ćete pronaći prekrasnu katedralu. Osim toga, uživat ćete u izvrsnoj hrani svaku večer. Jednostavnim riječima, ovo je divan grad. Slijedi 5 razloga zašto biste trebali posjetiti Trogir.

Muzej sakralne umjetnosti

Ako ste u Trogiru muzej za sakralnu umjetnost obavezno morate posjetiti. Muzej je osnovan u 18. stoljeću, a nalazi se u župnoj kući romanike. Muzej je poznat po zbirci venecijanske i dalmatinske vjerske umjetnosti. Najznačajniji artefakti u ovom muzeju su razne slike i rukopisi.

Plovidba morem

Trogir je hrvatski raj za jedrenje. Ako vam se ne sviđaju izleti brodom, lako možete iznajmiti privatni brod i otići na jedrenje gdje ćete uživati u čarima okolnih otoka.

Šolta i Brač su odmah tu, i ne postoji razlog zašto ne bi posjetili ta dva otoka.

Restorani

Trogir ima brojne restorane u kojima možete piti, jesti i opustiti se. Restorani su poznati po svojim lokalnim kuhinjama koje se temelje na ribi.

Osim domaće kuhinje, u brojnim kafićima možete popiti i kvalitetnu kavu dok uživate u ljepotama grada.

Povijesna arhitektura

Trogir je svjetski poznat po svojim povijesnim arhitektonskim građevinama koje su mu donijele status svjetske baštine. Najpopularnije zbirke su romaničke i renesansne arhitekture koje su sagrađene za vrijeme mletačke vladavine.

Osim toga, možete posjetiti i katedralu kao što je katedrala Sv. Lovre. Ova katedrala sagrađena je u 14. stoljeću, a možete se popeti i na krov katedrale te uživati u pogledu na samu katedralu.

To nije sve, možete posjetiti i prvu renesansnu arhitektonsku građevinu koja je osnovana 1468. godine - kapela sv. Ivana.

Plaža Pantan

Kao i ostali dijelovi Hrvatskog primorja, Trogir ima lijepe i čiste plaže koje su idealne za sve uzraste. Jedna od najboljih plaža u blizini grada je plaža Pentan, koja se nalazi na ušću rijeke Pantan. Plaža ima plitku vodu u kojoj će najviše uživati Vaša djeca.

Osim toga, u blizini plaže nalaze se i restorani gdje možete ručati, ili jednostvno pojesti sladoled. Do plaže se lako dolazi javnim prijevozom ili privatnim automobilom.

Kao i svaki drugi popularan grad u Dalmaciji, ni Trogir ne zaostaje u ponudi smještaja. Tu su privatni apartmanihotelimobilne kućice... Grad je udaljen samo 10 minuta vožnje od Međunarodne zračne luke Split, što ga čini i odličnom startnom pozicijom za obilazak Dalmacije. Trogir je zasigurno jedan od velikih razloga zašto biste trebali provesti odmor u Hrvatskoj.
[ Generalna ] 30 Novembar, 2018 00:20
Tko god ga posjeduje, vrlo je osjetljiv/a na svoga limenoga ljubimca. Neki idu čak toliko daleko s ljubavlju da svomu automobilu daju ime, uređuju ga, ulažu hrpu novaca… No bilo da je da ta ljubav manja ili veća ili da je u pitanju vlasnik ili vlasnica, nitko se neće oduševiti kada priđe autu i ugleda ogrebotinu. Najčešće je riječ o nekim manjima ogrebotinama nastalim od ključa, tijesnoga parkiranja, udara kamenčića ili zimi zbog vremenskih prilika. Međutim, ne morate odmah očajavati! Ogrebotina se možete riješiti i to vrlo brzo i bez odlaska majstoru i najvažnije za sve - bez velikih troškova. Slijedi nekoliko savjeta za brzu, učinkovitu i jeftinu borbu protiv ogrebotina. 

Sredstvo koja ćete svi tražiti od žena 
U pravilu muškarci smatraju da su oni odgovorni za automobile pa nema veze ako auto pripada i supruzi, ipak će oni to sve na brzinu riješiti, ali kada je u pitanju uklanjanje manjih i plićih ogrebotina na autu, neće moći bez žena. Naime manje ogrebotine možete ukloniti tako da na njih stavite malo acetona, odnosno odstranjivača za lak, te kružnim pokretima nekom mekanom krpom prelazite preko njih. Ogrebotine bi trebale nestati u svega tridesetak sekundi. Ako ipak ne, riječ je o malo dubljim ogrebotinama za koje slijedi još savjeta. 

Malo šampona, spužva i čačkalica 
U sljedećem savjetu sve što vam treba za uklanjanje ogrebotina jest malo šampona, spužva i čačkalica. Najprije na vlažnu spužvu stavite nekoliko kapi šampona i dobro istrljajte mjesto na kojemu jest ogrebotina. Zatim isperite taj dio auta i ostavite da se dobro osuši. Do tada pripremite četkicu ili čačkalicu (preporučamo čačkalicu jer je tanja i bit ćete precizniji) te ju umočite u boju svoga automobila i polako unesite boju u ogrebotine. Najprije ćete ispuniti to lagano udubljenje koje je nastalo, a između ostaloga više neće biti uopće ni vidljivo. 

WD-40
Vjerojatno već znate za multifunkcionalno sredstvo u obliku spreja pod nazivom WD-40. Riječ je o sredstvu koje učinkovito uklanja vodu, hrđe, uklanja mrlje, duboko prodire na sva mjesta, a možete ga kupiti za dvadesetak kuna. Ovo rješenje je hit na društvenim mrežama i svi prenose zadovoljna iskustva ističući kako su samo pošpricali mjesto ogrebotine i utrljali ga mekanom krpom. 

Korigirajte s korektorom
Još je jedno rješenje prije negoli krenete očajavati zbog ogrebotina na autu. Upravo zbog toga što su ogrebotine sastavna i česta pojava kod svakoga vozača, netko je bio pametan i za sve nas izmislio korektor koji će pomoći u skrivanju ogrebotina. Kod njega nema nekakvih tajni ili posebnih savjeta, osim da ga kupite i pridržavate se uputa proizvođača. Rješenje je jednostavno i možete ga kupiti za cijenu od oko 45 kuna. 

I na kraju još jedan vrlo važan savjet… Kakva god ogrebotina na autu bila, manja ili veća, dublja ili tanja, uvijek ostanite pribrani, a naročito ako ste svjesni da ste tijekom vožnje upravo zakačili za nešto, jer sigurnost vas i ostalih sudionika u prometu mora biti na prvome mjestu. Tek kada se parkirate pogledajte o čemu je riječ, pokušajte neki od savjeta i nećete ni znati da je tamo negdje bila neka mala ogrebotina. 

[ Generalna ] 30 Novembar, 2018 00:16
Više negoli ikada prije svjesni smo kako je puno toga što jedemo uistinu nezdravo, ali s druge strane i dalje malo toga poduzimamo kako bismo taj trend spriječili. Današnja djeca imaju sve veći problem s pretilošću, a kao nacija brojimo puno nositelja viška kilograma. Neki od razloga su svakako i modernizacija te amerikanizacija naših prostora i sve veća popularnost brze hrane i nekih brandiranih restorana, ali isto tako manjak volje za zdravim životom, nedostatna tjelesna aktivnost i sve veći broj sati koji se provode sjedeći uz „pametne“ telefone, računala, igrice. No kada bismo čak sve ovo i izuzeli te shvatili da pripadamo u skupinu ljudi koja se želi zdravo hraniti te sastavnim dijelom svoje prehrane imati zdravo voće i povrće, opet dolazimo do problema, jer smo i sami svjesni kako je povrće koje kupujemo skoro sve, osim zdravo! Stoga svima koji su i u najmanjoj mogućnosti savjetujemo da uzgajaju vlastito povrće za sebe i obitelj te donosimo nekoliko savjeta kako ćete to najjednostavnije i najbolje učiniti. 

Najlakši način za vlastiti uzgoj zdravoga povrća

Uz način sadnje povrća koji će sada biti predstavljen, čak i oni koji žive u stanovima ili imaju mala dvorišta, mogu osigurati za sebe i svoju obitelj povrće koje nije špricano bezbroj puta ili „natjerano“ raznim pesticidima da naraste. Krenimo najprije od onih koji imaju mala dvorišta, a žele se baviti uzgojem povrća. Za vas je idealno rješenje izbor uzdignutih gredica. Ako niste sigurni o čemu je riječ, evo pojašnjenja. Uzdignute gredice, kao što i sam pridjev kaže, nalaze se na uzdignutim površinama. Riječ može biti o drvenome okviru ili kamenju složenom u obliku neke kadice ili čak o starim građevinskim kolicima. Bilo koju od tih površina trebate napuniti kvalitetnom zemljom te ćete na povišenome imati vlastiti mali vrt ili čak i više njih, a možete ih odlično skombinirati s ostatkom dvorišnoga uređenja. Prednosti uzdignutih gredica su višestruke. U njima se zemlja prije zagrijava, lakše suši, moguća je ranija sadnja i ranije berba, održavanje je jednostavno, a ne morate se ni saginjati pa nema ni izgovora kao što je bol u leđima. U takve gredice uvijek možete posaditi aktualno sezonsko povrće te na svome stolu imati svježe ubranu salatu, rajčicu ili mrkvu za finu domaću juhu. 

Najprofitabilniji način uzgoja kvalitetnog povrća 

 Ako ste pak sretnik koji ima veće dvorište ili zemljanu površinu namijenjenu za sadnju vrta, mi vam savjetujemo da to i iskoristite, ali ne kao vrt na otvorenome. U takvim vrtovima uložite jako puno vremena, truda i rada, a mraz, jača kiša ili tuča sve to mogu uništiti u svega nekoliko minuta. Osim toga uvijek postoji bojazan kako će koje povrće reagirati na vremenske prilike, hoće li uspjeti ili ne. Stoga je savjet da se odlučite na uzgoj povrća u plastenicima. Vaš plastenik predstavljao bi za vas i obitelj oazu zelenila i šarenila zdravih plodova, a proizvodnja povrća u plasteniku svakako je i najprofitabilnija. U jesensko-zimskom razdoblju i dalje možete uzgajati povrće, jer iako je broj oblačnih dana veći, postoje biljke koje uspijevaju i u to doba godine, kao što su salata, špinat, mladi luk, matovilac. Isto tako postoje biljke koje vole svjetlost i toplinu, a osjetljive su na vanjske podražaje te u plasteniku uvijek puno bolje uspijevaju, a to su rajčice, paprike, tikvice, patlidžani. Čak ako imate i manji plastenik on će vam omogućiti da se riješite problema oko nabavke zdravoga povrća, a rad oko biljki ujedno može biti dodatni motiv za povezivanje obitelji, utrošak slobodnoga vremena na otvorenome i zajednička briga i radost oko prispjelih plodova. 

[ Generalna ] 02 Jul, 2018 21:58
TOP FORMA: Beneficije gubitka kilaže

Ljeto je stiglo u naše krajeve i kao i uvijek donijelo nam i malo više svijesti o nama samima. Iako to ne bi trebalo biti tako, zapravo tek dolaskom ljepšega vremena većina obrati pozornost na vlastito tijelo, izgled i shvati i da nije baš u zavidnoj top formi. Osim toga pretilost i višak kilograma sve su veći problem kojim se susrećemo kao nacija te i liječnici upozoravaju na brigu o kilogramima već od rane dobi. Gubitak suvišne kilaže ne znači samo bolji izgled i kupnju manje odjeće, već donosi puno drugih beneficija. Koje su to sve i kako se motivirati na novi način života, pročitajte u nastavku. 

Jaka volja, više samopouzdanja!

Kao i za svaku promjenu u životu najvažnija je vaša iskrena i jaka volja koja će biti nit vodilja kroz cijeli proces. Samo gubljenje kilograma nema smisla ako se podvrgnete nekoj strogoj dijeti koja donosi drastične gubitke u svega nekoliko dana. Riječ je o vrlo lošem iscrpljivanju organizma i slabljenju imuniteta, a čim završite s dijetom, kilogrami se puno brže vraćaju nego što biste to očekivali. No, uz jako motivaciju da gubite kilograme najprije radi sebe i svoga zdravlja, svakim izgubljenim kilogramom dobit će puno više samopouzdanja. Time ćete svakako poletnije ići kroz život, odlučivati se na hrabrije odluke, ali i privlačiti više pažnje na sebe. 

Manje bolesti, zdraviji život! 

Gubitak kilaže uz unošenje promjena u vaš život uvijek znači i da se okrećete novijem, zdravijem životu. Kako biste pravilno gubili kilograme trebate promijeniti način unosa hrane. Jedite češće i redovito, ali smanjite obroke. Pazite na to da unosite hranom dovoljno vitamina, ali nemojte nikada u potpunosti izbaciti masti i ugljikohidrate. Za sve postoji mjera. Zdravim načinom prehrane navikavate i organizam na bolju borbu s mogućim bolestima, ali i smanjujete rizik od njih. Inače puno češće su upravo pretile osobe te koje obolijevaju od povišenoga šećera u krvi, imaju visoke oscilacije u tlaku, ali i češće podliježu srčanim udarima. Nije li zdraviji život sa smanjenim rizikom od bolesti jedan od glavnih motiva za gubitak kilograma, ali i beneficija koja nam tada dolazi?! 

Čarobna formula uspjeha i sreće

Osim motivacije i promjene u načinu prehrane, zdrav život ipak zahtijeva i malo više truda te ulaganja. Najčešće su zapravo najteži prvi koraci. Odlučili ste se na promjene, ali s nestrpljenjem očekujete rezultate i na vaganju, a još se ne vide. Tada vam od velike pomoći mogu biti tablete za mršavljenje koje će, ovisno o problemu s kojim se suočava vaš organizam, pomoći da rezultati ipak krenu dolaziti. Često je riječ samo o potrebi da se potakne organizam na bržu probavu ili brže sagorijevanje masti. Uz to morate uvesti i tjelesnu aktivnost koju ćete redovito provoditi svakoga tjedna barem dva do tri puta. Najbolji izbor jesu trčanje i plivanje, ali kao izbor se pojavljuju i brzo hodanje, fitnes, teretane. 
Gubitak kilograma predstavlja najčešće čarobnu formulu za vaše daljnje uspjehe i sreću. Vi imate puno više samopouzdanja, osjećate se poletnije i zdravije, a vaša forma nikada nije bila bolja. U takvim trenucima osobe se osjećaju u potpunosti drugačije i kreću s važnim životnim odlukama. A za djevojke je jedna i od beneficija da stanete i u stare hlače, ali i bez problema možete kupiti onu novu usku majicu koju ste neki dan vidjele. 

[ Generalna ] 31 Januar, 2018 16:01
Sigurno ste se već našli u prilici da ste birali ime za psa ili mačku pa je čak i tu došlo do dugih razmišljanja, je li ime ono pravo, hoće  li odgovarati nositelju tog imena, pamti li se lako… O biranju za ime djeteta ne treba ni pričati… Tu se uključe i bake, djedovi, svatko daje savjet, svatko ima prijedlog. No, ista stvar, ako ne čak i znatno gora, jest i po pitanju izbora imena za vašu firmu. To ime, odnosno naziv, moraju biti nešto posebno, nešto što će privući vaše kupce ili klijente te biti karakteristično baš za vašu djelatnost. Puno je kriterija koje treba uzeti u obzir, a svakako ćemo ih navesti, no krenimo od samog početka i pravila kojih se morate pridržavati. 

Zakonska regulativa kaže sljedeće…

Jedna od najvažnijih stavki prilikom otvaranja firme jest svakako razmišljanje o njezinu nazivu. No, prije nego li i krenete u razmišljanje, dobro je znati da postoje pravila kojih se morate pridržavati. Prilikom potpisivanja i sastavljanja Osnivačkog akta već morate znati koje je ime vaše firme. Ono je u pravilu moralo uvijek biti na jeziku zemlje u kojoj se firma otvara, a dopuštali su se još nazivi na latinskom i grčkom jeziku. Otkako je Europska unija zašla i na ove prostore, većina zemalja iz regije dozvoljava i uporabu drugih jezika u nazivu pojedine firme, no to pravilo svakako još valja detaljnije istražiti. Ono što je sljedeće važno jest da je dozvoljena uporaba i slova i znamenki. Nadalje, mora se pripaziti da naziv vaše firme nije neki koji već ima koja druga firma. To ćete provjeriti na nadležnom Trgovačkom sudu gdje ćete i prijavljivati svoj naziv te čekati odobrenje (najčešće dan do dva). Još je zakonskih regulativa koje ne dozvoljavaju uporabu vlastitih imena pojedinih političara ili povijesnih ličnosti ako nemate odobrenje od njih samih ili u slučaju da više nisu među živućima, tada odobrenje od njihovih nasljednika. 

Za kakvo ime se odlučiti?

Ako pretpostavimo da ćete ove administrativne prepreke riješiti bez problema i poteškoća, onda se moramo vratiti činjenici da još nismo rekli kako izabrati naziv firme koji će biti i bombastičan i privlačan, ali istovremeno prikladan i odgovarajući. Savjet broj 1 glasio bi da birate jednostavno i razumljivo ime. Ako je to neki niz od bezbroj slova koja nemaju značenje, imat ćete i u daljnjem poslovanju problem. Recimo da ste izabrali ime koje je jednostavno i lako pamtljivo. Neki od vaših klijenata sjetit će se ponovno da bi mogao stupiti s vama u kontakt, pa čak ako je i izgubio podatke o vama moći će sjetivši se imena upisati ga u web tražilicu, URL adresu ili pogledati u poslovni imenik. Naravno, ako je naziv takav da ga se ne može sjetiti taman da ga je i učio, neće ni nastojati stupiti u kontakt s vama niti ćete biti prepoznatljivi i drugima. Odaberite naziv koji će sadržavati u sebi odraz vaše misije ili djelatnosti. Nemojte staviti naziv firmi koji neće imati veze s onim čime se bavite, ali opet pazite i da vas naziv firme ne ograniči na samo jedan dio djelatnosti te da ako proširite svoju ponudu, naziv firme više ne odgovara. Poigrajte se riječima i pokušajte sastaviti nešto što će odmah na prvi pogled biti bombastično. Ako je to naziv „prozori“ teško da će netko tko to vidi baš isključivo s vama povezivati, jer to može biti bilo koja firma koja se bavi prozorima. Stoga birajte mudro, pomno razmislite i isprobajte više prijedloga reći svojim poznanicima. Ono što i oni sami najprije upamte ili se tomu vedro nasmiješe, zapamtit će sigurno i ostali. 
[ Generalna ] 24 Januar, 2018 12:07
Obuća je definitivno jedan od najvećih odjevnih atributa kako muškog tako i nježnijeg spola. Dok poneki muškarci imaju fetiš na ženske cipele, žene često prvo na muškarcima uočavaju obuću. 
 
Poznato je kako ženama visoke potpetice dodaju samopouzdanje i da su one jednostavno sastavni dio dobrog look-a. Zanimljiva izreka Daj mi prave cipele i osvojit ću svijet zapravo govori o važnosti obuće za žene. Stoga i ne čudi da su žene spremne dati i poveći iznos za cipele koje im jednostavno trebaju iz neobjašnjenih razloga. No pogledajmo koja je obuća dominirala unazad zadnjih nekoliko mjeseci  ili godina.  
 
Nedavno smo široke ruke opet prihvatili dobro poznate Adidas Superstar tenisice. Još davne 1969. godine izašao je prvi model poznatih tenisica, a 2015. opet su doživjele svoj procvat na ulicama diljem svijeta. Kao što i sam naziv kaže, tenisice su nosili ama baš svih, od slavnih do nas običnih smrtnika. Bilo bi suludo kada bi rekli da one nisu savršene i da ne odgovaraju svakom look-u. A osim toga su i unisex što znači da su poželjne i za muško i za ženski rod. Svakako odličan povratak modnog trenda koji smo svi rado prihvatili. 
 
Prošle godine svoj procvat je postigao brand Puma. Baš u vrijeme proljeća kada su svi opet žudjeli za jarkim bojama i izbavljenjem iz tmurnih i hladnih dana, Puma je izbacila nove tenisice na tržište koje su osvojile ženska srca. Tenisice brušene kože sa jednostavnim dizajnom u bojama koje govore same za sebe uz dodatne predimenzionalne mašne i vezice krasile su look modno osviještenih mladih djevojaka.  Puma svoj populizam može uvelike i zahvaliti superzvijezdi Rihanni koja je bila s njima u suradnji te je osobno dizajnirala Puma Fenty liniju urbanog stila za mlade sa kulerskim štihom. Može se reći da je pjevačica unijela sebe i dala svoj odraz u tenisicama. 
 
No što je s cipelama na petu ? 
Ove jeseni/zime osobito je IN bilo sve što sjaji i blista. Šljokice, kristalići i sve što blista ovih hladnih dana bilo je rezervirano za žene koje se usude privući pažnju i zimsko sivilo pretvoriti u sjaj. Također su osim školjica poglede palile i crvene čizme koje su bile must have ove sezone. Osobito sa nešto špricastijim prednjim dijelom koji se zadnjih godina također vratio u apsolutnim svim izdanjima. Salonke, balerinke, čizme, cipele – baš sve. 
 
Ove sezone također su bile aktualne različiti dizajni vojničkih i motorističkih čizama. Osobito su bile IN takve čizmice sa različitim detaljima, a najčešće sa perlicama koje su dominirale u aspolutno svim sferama modnih trendova, pa tako i u svijetu obuće. Također su često viđene i „čizmice za poslije skijanja“ koje su u hrvatskoj poznate pod švicarskim modnim brandom Inuikii koje pružaju udobnost i toplinu, a totalno su prigodne za različite prigode i look-ove. 
Osim različitih modnih trendova koji dožive svoj procvat i nakon sezone opet nestanu, imamo klasične trendove koji nikada ne blijede. Od tenisica to su Converse All Star – starke koje obožavaju i muškarci i žene, vječni klasik Vans Skool, dok su od čizama definitivno vodeće Ugg-sice čiju je toplinu i udobnost teško nadmašiti.  
[ Generalna , skijanje ] 21 Novembar, 2016 11:31
Stiže zima i mnogi žele na zimski odmor iz snova. Postalo je sve češće da nemamo Bijeloga Božića, a baš tada, iako je većina navikla biti u svojim domovima, postalo je sve učestalije spojiti Božićne i novogodišnje praznike, riješiti se nekih svakogodišnjih rutina te provesti praznike s obitelji, mužem, djecom ili prijateljima na nezaboravnom odmoru. Zimski turizam postaje sve miliji i atraktivniji oblik turizma jer pruža nešto novo. Osim snijega, snježnih radosti, popularni su i snježni sportovi, a tu prvo mjesto zasigurno nosi skijanje koje privlači sve više i više ljudi. Koliko zapravo znate o skijanju i njegovim prednostima? Pročitajte neke od korisnih zanimljivosti u nastavku. 

Skijanje i egipatski faraoni

Možete li zamisliti čuvene faraone na skijama? Ili pak njihove sluge? Sigurno ne, ali počeci skijanja se, prema nedavno pronađenim crtežima u spiljama otkrivenim nakon povlačenja ledenjaka, vežu uz lovce koje povjesničari smještaju u doba egipatskih faraona. Nije to tada bila sportska disciplina, već njihov način kretanja. Tadašnje skijanje najvjerojatnije je sličilo načinu skijanja kojeg danas nazivamo skijaškim trčanjem ili nordijskom skijaškom disciplinom. Danas je skijanje na snijegu te skijanje na vodi raširen vid rekreacije i natjecateljskog športa pod kojim se podrazumijeva način kretanja zasniježenim površinama uporabom skija koje su skijaškim vezovima pričvršćene za noge skijaša. Danas je skijanje nezamislivo i bez neke od osnovne standarne opreme kao što su skije opremljene skijaškim vezovima, skijaški štap i pancerice ili skijaške cipele. 

Olimpijski sport

Skijanje kakvo mi danas poznajemo nije samo jedan od zanimljiv oblika obiteljske rekreacije i snježnih pustolovina, već je i standardni olimpijski sport na zimskim Olimpijskim igrama. Skijaške discipline dijele se na alpske i nordijske. U alpske natjecateljske skijaške discipline ubrajaju se: slalom, veleslalom, spust, super-veleslalom, alpska kombinacija i paralelna natjecanja. Sve te discipline čuju se, ako nikako drugačije, onda u prolazu tijekom dnevnika zajedno s rezultatatima skijaških natjecanja. Sva pravila te organizacija i kontrola skijaških natjecanja su pod upravljanjem Međunarodne skijaške federacije (FIS) sa sjedištem u Bernu (Švicarska). S druge strane, postoji i spomenuto nordijsko skijanje koje kao svoje discipline broji skijaško trčanje i skijaške skokove. 

Odskijajte u zdravlje 

Skijanje je uzbudljiv sport koji je prilagodljiv svim osobama i dobnim skupinama. Osim što će zadovoljiti potrebe za adrenalinom, skijanje će donijeti i brojne prednosti našem zdravlju, a stručnjaci ističu mnoge. Kao jednu od glavnih prednosti navode odličnu tjelovježbu jer cijeli proces skijanja zahtijeva održavanje ravnoteže svakog dijela vašeg tijela. Osim što ćemo pokrenuti rad svih mišića, dobro se skoncentrirati i vježbati i ruke i noge, skijanje je odlično za zdravlje dišnog sustava jer vježbamo na svježem planinskom zraku, a to je jedan od glavnih razloga za sve veći porast odluka obiteljskih odlazaka na skijanje i pružanja takvog poklona djeci. Uz to slijedi svakako i zabava, a mnoga skijališta pružaju razne aktivnosti nevezane za skijanje. Sanjkanje, snjegovići, grudanje ili pak samo lagana šetnja i šalica toploga čaja čine čuda. Uz zabavu, važno je napomenuti i da skijanje pripada aerobnim vrstama tjelovježbi, koje su odlične za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Skijanje će smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara pa je odlično i za osobe zrelije dobi. Naravno, ne pomišljajte odmah na skijaše s TV-a, skijanje nije samo brzina. 

Stoga ako krenete na skijanje, učinit ćete dobro za cijelu obitelj. Najbolje je izabrati neke od popularnijih destinacija za skijanje kao Slovenija, Austrija, Bosna ili Švicarska, jos specifičnije skijanje Kranjska Gora, Annaberg, Vlašić ili Brandnertal. Promijenit ćete rituale i doživjeti nešto novo, a time raditi i na svome zdravlju. Svježi zrak povezan s kretanjem će potaknuti oslobađanje hormona sreće, endorfina i smanjiti razinu kortizola, hormona stresa. I tako ćete se u početak nove godine vratiti puno opušteniji, iako se siječanjsko vrijeme nekako naziva onim najstresnijim u godini. 

[ Putovanja , Festivali ] 19 Oktobar, 2016 13:01
Kada su u pitanju turisti i turistička ponuda Hrvatska je uvijek jedna od konkurentnih zemalja. Svima onima koji se odluče na posjet Hrvatskoj stoje na raspolaganju brojne prirodne ljepote, kulturne znamenitosti, mnoštvo zanimljivih i jedinstvenih gradova te svakako neodoljivo Jadransko more. No, danas kada je konkurencija sve veća te i ostale zemlje koriste i minimalne potencijale za turizam, treba imati uz navedeno i još nešto što će turiste iznova vraćati i na ona mjesta koja su već posjetili. Sigurno pomišljate na dobru reklamu i oglase, ali ne samo to, brojni su festivali i manifestacije u Hrvatskoj koji još više privlače turiste, a kada se uz to pribroje i sve ljepote koje pojedini gradovi nude, zaljubljivanje i to već na prvi pogled je zajamčeno. Navest ćemo vam neke od zanimljivijih festivala koje možda još niste ni otkrili, ali sada je pravo vrijeme. 

UFO ili Urban Fest Osijek
Samozatajni grad na istoku kontinentalne Hrvatske iliti Grad na Dravi mjesto je koje istovremeno s jedne strane pruža mir i kulturu, a s druge izvrstan provod i zabavu. Osijek je domaćin festivala koji donosi sve od pop-rocka, punka pa do metala, kao i svih ostalih inačica urbane glazbe. Osim odlične glazbe, vrhunskog zvuka i nezaboravne zabave, odlike ovog festivala su da okuplja i mlade i stare i svake godine donosi određene novine. A tko može odoljeti pozornici u staroj jezgri grada, popularnoj Tvrđi koja je nekadašnja utvrda koja je branila Osijek, odnosno tada Essek, kako je glasio njemački naziv za ovaj grad, a poslije su istim tim gradom koračali i osvajali ga Osmanlije i sultan Sulejman koji je izgradio i slavni Sulejmanov most upravo ovdje. Stoga je Urban Fest Osijek vrijeme i za vaše otkrivanje ovoga grada i njegovo osvajanje.  

Pula Film Festival
Festival igranog filma u Puli danas je jedna od  najposjećenijih kulturnih manifestacija u Republici Hrvatskoj, s više od 73 tisuća gledatelja. Tko bi i mogao odoljeti ovome festivalu kada je jedinstven u cijelome svijetu po mjestu svoga održavanja, a to je čuvela Pulska arena. Uz neposrednu blizinu mora, njegove zvukove valova i miris kakav pruža samo morski ambijent, a uz to čar zvjezdanoga neba iznad vas na otvorenoj pozornici pulskoga amfiteatra već je dovoljan niz razloga da opravda status ovoga festivala. Petnaest dana festivalskih događanja u Puli i programska gostovanja na ljetnim festivalima u cijeloj Hrvatskoj, od Dubrovnika, Splita, Šibenika i Zadra do Rijeke i Zagreba, samo poboljšavaju odaziv turista.  Davne 1938. godine, još prije pokretanja Filmskog festivala u Cannesu, u pulskoj je Areni s velikim odazivom publike održana prva filmska revija, a od 1953. do danas kontinuirano je mjesto festivalskog uživanja u filmu pod zvijezdama i razlog da se turisti odluče ponovno doći. Uz to, Pula nudi i druge sadržaje, a u neposrednoj blizini su i uvijek neodoljivi Brijuni, jedan od hrvatskih nacionalnih parkova. 

Šibenik kao prijestolnica festivala
Šibenikje grad koji ima festivalsku tradiciju dužu od 55 godina. Ovdje se održava jedan od prvih, a danas najznačajnijih dječjih festivala, poznati Međunarodni dječji festival zbog kojega je ovaj grad jedna od prvih top turističkih destinacija za sve obitelji s djecom. Šibenik se upisao i na europsku mapu ljetnih top destinacija velikim open air festivalom Terraneo koji se održava na zanimljivoj lokaciji nekadašnje vojarne Bribirskih knezova. Zavidna posjećenost ovim festivalima i njihovo uspješno održavanje među čarima grada kakve pruža samo Šibenik, pozvale su i brojne druge festivale upravo u Šibenik. Tu su dječji festivali, festivali klasične glazbe, orguljaški, jazz, plesni, noćni, moderni i brojni drugi festivali, a uz njih i jedan od gradskih simbola – Sajam srednjovjekovlja. Svi oni većinom nose predznak „međunarodni“ i stoga su i Šibenik stvorili međunarodno priznatom i atraktivnom turističkom destinacijom. Pridodate li tomu činjenicu da je Šibenik grad koji pruža autohtonost i mir slikovitoga zaljeva kakav možete samo zamisliti, njegovu starinu i jedinstvenu gradsku jezgru, onda nimalo ne čudi pokazatelj kako je u ovo doba tzv. recesije uspio više nego zavidno povisiti vrijednosti nekretnina u Šibeniku te postati jedna od najpoželjnijih lokacija za ulaganje brojnih i stranaca i turista koji se ovdje žele iznova vraćati i biti sigurni da će svoje mjesto i pronaći. Stoga Šibenik opravdano nosi naziv Grada festivala i prijestolnice kako festivalskih ponuda, tako i svih onih koji će zadovoljiti ukus baš svakoga turista. 

[ Generalna ] 18 Avgust, 2016 09:09

Web agencija je tvrtka koja omogućuje drugim tvrtkama da se predstave svojim potencijalnim kupcima na internetu. Programiranje, dizajniranje i marketing web stranice iziskuje web agenciju koja ima sve relevantne vještine i znanja na jednom mjestu.

 

Jedan od segmenata kojim se web agencija bavi jest programiranje. Programeri su zaduženi za pisanje koda web stranice koji omogućuje da je ona funkcionalna te da se u nju jednostavno može unositi sadržaj bez dodatne izmjene ili pisanja koda.

Dizajniranje web stranice je još jedan neophodan segment izrada web stranice. Dizajneri su zaduženi za vizualni dio web stranice. Vizualni dio stranice uključuje fontove, ikone, slike i palete boja koje će se koristiti. Dizajneri su zaduženi za pozicioniranje raznih elemenata na stranicu, dizajniranje navigacije i za cjelokupni izgled web stranice. Dizajnerima je posao da web stranica izgleda lijepo i privlačno te da je jednostavna za korištenje. Loš dizajn je prva stvar koja će potjerati potencijalne kupce sa web stranice, te je izuzetno važno da je web agencija koju se zaposli veoma stručna u ovom segmentu.

Nakon što se web stranica izprogramira i izdizajnira, vrijeme je da potencijalni kupci saznaju da ona postoji te da se putem nje tvrtka oglašava.

 

 U internet marketingu postoje besplatni načini dovođenja potencijalnih kupaca na web stranicu i postoje plaćeni načini tj. oglašavanje. Najbolji besplatan način putem kojeg tvrtke dovode posjetitelje na web stranicu je optimizacija web stranice za tražilice (SEO) koje dovodi posjetitelje putem Googlea i drugih tražilica. SEO je veoma isplativa disciplina jer tvrtki dovodi potencijalne kupce na web stranicu a bez da je tvrtka trebala išta platiti, osim za usluge optimizacije stranice. Jedina mana optimizacije za tražilice jest što tu nema instant rezultata već može proći par mjeseci dok se ne počnu vidjeti prvi rezultati.

 Za tvrtke koje imaju budžet za marketing a žele rezultate odmah, postoji plaćeno oglašavanje. Web agencije mogu oglašavati svoje klijente putem raznih oglašivačkih mreža a najpopularnije su Google AdWords oglašavanje na Google tražilici i web stranicama partnerima, te oglašavanje na društvenim mrežama poput Facebooka i LinkedIna.

Mnoge web agencije kako bi svojim klijentima pružile sve na jednom mjestu, također nude i hosting usluge te usluge registracije domene.

 

 Neki vlasnici tvrtki ne vjeruju da je internet dobro mjesto za marketing njihove tvrtke te ne zapošljavaju web agenciju, a neke velike tvrtke oforme vlastiti tim web stručnjaka koji se brinu za prisutnost tvrtke na webu. No tvrtke koje zaposle specijalizirane web agencije svakako primjete veliki porast u prodaji i veću svijest o njihovom brendu među potencijalnom skupinom. Web agencijama je također posao da savjetuju tvrtke o novim poboljšanim tehnologijama u online svijetu i novim idejama koje bi im poboljšale poslovanje. Tvrtka će ostati konkurentna ako njezina web agencija može pružiti stručan savjet i visoku kvalitetu web usluga koje smo naveli.

 

 

[ Generalna ] 11 Avgust, 2016 08:52
Iako živimo u svijetu gdje se većina poslova obavlja u digitalnom obliku, neke stvari još uvijek ne možemo raditi u potpunosti bez papira. Uredski materijal i pribor su i dalje neophodni za obradu bilo kakvog zadatka na poslu.
 
Osim poboljšanja produktivnosti, osnovni uredski pribor je nešto što svaki administrativni radnik mora imati. Bilo da ste već godinama u svome poslu ili tek otvarate svoju tvrtku, sigurno se pitate čime biste trebali opremiti svoje urede. Ako ste među onima koji tek planiraju pokrenuti svoj posao, prije nego krenete opremati ured, morate dobro razlučiti što vam je od uredske opreme neophodno, a što bi se pak moglo nabavljati kada posao krene.
 
Ovisno čime se bavite, na početku posla trebat ćete trebati opremiti ured s različitim stvarima, a ovaj popis će vam pomoći da u vašem uredu imate svu potrebnu opremu, namještaj, tehnologiju i pomagala kako bi vaš posao tekao glatko i bez dodatnih stresova.
 
 
 
Uredski namještaj
 
Prije svega ćete trebati namještaj, radne stolove i stolice, mjesto gdje će si vaši zaposlenici moći stvoriti motivirajuću radnu okolinu. Namještaj treba biti udoban i kvalitetan, a po mogućnosti i lijepog dizajna, kako bi se svi u uredu dobro osjećali i, shodno tome, davali svoj maksimum. Osim toga, znamo da je organizacija u poslu jako bitna, pa se pobrinite da ured opskrbite dovoljnim prostorom za odlaganje i sortiranje poslovnih dokumenata(ormari, police, organizatori, registratori). Rasvjeta je također važna, kao i koš za smeće(svakako preporučujemo i posebni koš za papir). Na kraju, neka se za hitne slučajeve na vidljivom mjestu nađu kutija prve pomoći i aparat za gašenje požara.
 
 undefined
Uredski pribor i papirna konfekcija
 
Ne zaboravite osnovni uredski pribor - olovke, selotejp trake, markere, spajalice, škare i sve ono što je potrebno da se “hvataju” određene bilješke, zapisuju ideje, podsjetnike i kompletnu dokumentaciju u uredu. Pobrinite se da ovaj pribor obavezno svatko ima na svome stolu tako da ne zaposlenici ne moraju potreban pribor tražiti po cijelom uredu ili zamarati zauzete kolege i posuđivati škare ili olovku.
Ovo je popis obaveznog uredskog pribora koji morate imati svakodnevno na raspolaganju: posjetnice, omotnice, pribor za pisanje (kemijske, olovke), poštanske marke, rezervni toneri za printer, papir za pisač, fax papir, heftalica, škare, post-it papirići (samoljepljivi papirići), blokovi za pisanje, adresari, markeri i signiri, kalkulator,... Također, bilo bi dobro da nabavite personalizirani uredski pribor i materijale, kako biste promovirali vlastiti brand slanjem papirologije drugim tvrtkama. Zapamtite da nije samo posjetnica ta kojom možete predstavljati svoj brand. S prilagođenim i personaliziranim uredskim materijalom, izgledat ćete profesionalnije, a to će zasigurno impresionirati vaše partnere i klijente.
 
 
 
Računala, informatički pribor i ostali uredski aparati
 
Nalazimo se u digitalnom dobu i sasvim je normalno da vam za bilo kakvo poslovanje treba računalo, a uz računalo svakako uzmite i printer. Ukoliko imate potrebe za kopirkom i faksom, tada je najisplativije da uzmete uređaj koji vam nudi sve tri opcije copy/fax/scan, a zauzimat će i manje mjesta. Opremite se i ostalim tehnološkim pomagalima poput projektora, pametnog telefona ili tableta, a svakako će vam trebati i dodatna memorija za pohranjivanje podataka, pa razmislite i o nabavci diskova i USB-stickova.
Zadnji, ali ne i najmanje važan uređaj, je telefon. Kao dodatan savjet za uštedom, predlažemo vam da kupite eco-friendly uređaje. Povećanje energetske efikasnosti jedna je od najvažnijih mjera za smanjenje troškova i negativnog utjecaja na okoliš. Pametno gospodarite energijom tako da isti ili veći opseg posla možete obavljati uz manje potrošene energije, a ušteđena financijska sredstva uložite u unapređenje svoga poslovanja.
 
Sredstva za održavanje i čišćenje
 
Obično ljudi zaboravljaju u svome buđet za opremanje ureda uvrstiti sredstva za održavanje i čišćenje prostora. Kupaonica će trebati sapun, osvježivač, kao i toaletni papir, a od sredstava za čišćenje svakako uzmite odstranjivač kamenca i mrlja.
Ovdje su nabrojani zaista najvažniji i osnovni materijali i pribor koji bi svaki ured od početka svoga poslovanja trebao imati. Naravno da ćete se kroz svoje poslovanje susresti sa različitim potrebama i zahtjevima svojih zaposlenika, ali jedno morate zapamtiti: „Sretan i zadovoljan zaposlenik je najproduktivniji zaposlenik“ stoga u svome uredu stvorite ugodnu radnu atmosferu.


[ Generalna ] 21 Jul, 2016 12:55
Europa je prijestolnica kulture i ljepote s bogatom i atraktivnim turističkom ponudom. Dokazuju to i brojni turisti u glavnim europskim gradovima. Neki od najatraktivnijih su Barcelona, Pariz, Prag, London te Beograd.
 
 
 
BARCELONA
Barcelona je glavni grad španjolske autonomne pokrajine Katalonije. Riječ je o jednoj od najvećih luka i gradova na Srdozemnom moru. Grad ima preko 4.200.000 stanovnika što ga čini šestom metropolom u Europi. Prva asocijacija na Barcelonu su, naravno, djela katalonskog arhitekta Antonija Gaudija poput bazilike Svete obitelji (Sagrada Familia) ili prekrasnog parka Guell. Nikako se ne smije zaboraviti na Palaču katalonske glazbe (Palau de la Musica Catalana) i bolnicu sv. Križa i sv. Pavla koje se od 1997. godine nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Sa svojom srednjovjekovnom jezgrom, rimskim ruševinama, prekrasnom plažom Barcelonetom i s čak 68 parkova, Barcelona je zasigurno mjesto koje i vi želite posjetiti. 
 
 

PARIZ
Jedni ga zovu gradom ljubavi, drugi gradom svjetlosti, a treći gradom mode – naravno, riječ je o Parizu. Uz nezaobilazni Eiffelov toranj i katedralu Notre Dame, u Parizu se može uživati i u šetnji Elizejskim poljanama (Champs Elysees) gdje se nalaze ulične kavane, luksuzne trgovine, hoteli, kazališta, restorani i raskošne palače. Sa svojim prelijepim trgovima poput Place de la Concorde, mostovima na rijeci Seine, poznatim muzejima poput Louvrea i brojnim palačama, Pariz je jedan od francuskih nacionalnih simbola. 
 
 
 
PRAG
Jedan od najposjećenijih gradova u Europi, ali i svijetu je Prag u kojem živi 1,2 milijuna stanovnika. Povijesna arhitektura Praga je jedna od najsačuvanijih u Europi i prikaz je raznih povijesnih stilova, od gotike preko baroka do postmoderne arhitekture. Grad je prepun dvoraca, sinagoga i crkvi. U Pragu se nalazi najveći dvorac na svijetu – Praški dvorac, impresivna katedrala sv. Vida, a dah će vam oduzeti prelijepi Karlov most preko Vltave. Od 1992. stari dio Praga uvršten je u UNESCOV popis mjesta svjetske baštine u Europi.
 

LONDON
Ovaj popis nikako ne može proći bez jednog od najpoznatijih gradova na svijetu – Londona u kojem živi nešto više od 7 milijuna ljudi. Buckinghamska palačaTower bridge i Big Ben samo su neke od znamenitosti koje su vrlo prepoznatljive u svijetu. U Londonu se nalaze četiri mjesta svjetske baštine, Londonski Tower, povijesno naselje u Greenwichu, Botančki vrt u Kewu i područje koje sadrži Westministersku palaču, opatiju i crkvu Svete Margarete. Pridodamo li još tome fascinantne parkove poput Hyde parka, Kensington Gradensa i Regent's parka, London opravdava titulu jednog od najljepšh gradova u Europi.
 
 
 
BEOGRAD
Beograd je glavni grad Republike Srbije koji je smješten u sjevernom dijelu Središnje Srbije i to na ušću Save u Dunav koje ovaj grad čine jedinstvenim jer grad živi na rijekama koje se i sprepliću u šetnjama ulicama, mostovima, a jedan od posebnih užitaka jest sjesti u neki od plutajućih kafića, uživati u bogatoj ponudi restorana i noćnih klubova duž Dunava i Save.
Osim odličnog položaja, različitih kulturnih utjecaja te bogate i raznolike povijesti, Beograd je na glasu među nešto mlađim turistima kao prijestolnica noćnoga života. Svi bivaju omamljeni bogatom ponudom odlično smještenih ugostiteljskih objekata, koji se nalaze ne samo na ulicama i trgovima, već i na samim obalama Save i Dunava. Treba svakako probati i tradicionalna jela te poslušati starogradsku glazbu koja je pojedine kafiće učinila i znamenitostima Beograda. Bogat je i povoljan smeštaj u Beogradu koja ovaj grad čini još pristupačnijim za one koji u noćnom životu ostanu do ranih jutarnjih sati, a povoljne cijene omogućit će vam da se u gradu duže zadržite i uživate u svim njegovim ljepotama.  

[ Generalna , toneri , tinte , stampac , kertridz , kvaliteta , odabir ] 20 Maj, 2016 09:18

Štampač je jedan od najčešće korišćenih uređaja u svakoj kancelariji i u mnogo kućanstava, ima ih razlicitih vrsta, od multifunkcionalnih do jednostavnih. Važno je znati razliku između tonera, kako odabrati dobar toner, i koje su karakteristike lošeg tonera, kako biste optimizirali kvalitet vašeg štampanja, uštedeli novac i izbegli oštećivanje štampača.

 

Postoje tri vrste toner kertridža – originalni kertridž, zamenski i obnovljeni/reciklirani kertridž. Originalni je toner (takozvani OEM kertridž – original equipment manufacturer) onaj kojeg je proizvela firma koja je proizvela i štampač, i kojeg ta firma preporučuje kao najbolji toner za njihove štampače. Primerice, Xeroxće uvek preporučivati Xerox tonere za sve svoje štampače, i pošteno je reći da je originalni toner uistinu i najveće kvalitete. Druga vrsta su kompatibilni ili zamenski kertridži, koje je proizvela tvrtka koja nije bila uključena u izradu štampača. Takav je kertridž jeftiniji od OEM kertridža, no kraće traje i u pravilu je niže kvalitete. Zamenski su kertridži dizajnirani po uzoru na OEM kartridže, no uz neke promene da se izbjegnu copyright tužbe i zakonske restrikcije. S obzirom da je kvalitet štampanja zadovoljavajuć, zapravo su popularnije od OEM kertridža, a neki najpoznatiji proizvođači nude i garanciju za njih. Takođe treba kazati da je netačan mit da ćete da izgubite garanciju za štampač ako koristite zamenske kertridže – prodavač vam zakonski ne sme da uskrati garanciju zbog toga.

 

Treća vrsta su reciklirani kertridži; reč je o praznim kertridžima koji su ponovo napunjeni, prepakirani i poslani na tržište. Njihova cena je najniža, no ne mogu se podičiti kvalitetom ispisa, koji zapravo varira od proizvođača do proizvođača. Neki reciklirani kertridži

Ne postoji samo jedan tačan odgovor na pitanje koji toner kupovati – to ovisi jedino o vašim potrebama i finansijskim mogućnostima. Zamenski toner preporučamo svim kućanstvima i većini kancelarija, jer je jednostavno dovoljno dobar za većinu štampanja, no razlika će se videti na ištampanim fotografijama visoke rezolucije; ukoliko vam je bitno da fotografije koje štampate budu besprekorne preporučamo da kupujete OEM kartridže.

Tipični toner kertridž je dizajniran za štampanje u boji: kombinuje žutu, crnu, magneto i cian boju i tim procesom proizvodi sve ostale kombinacije boja. Ako ne trebate štampanje u boji, možete jednostavno da kupite kertridž koji sadrži samo crnu boju i koji je jeftiniji.

 

Ako primetite da vaš štampač ne štampa ravnomerno i da propušta poručja na papiru tu i tamo, ili da produkti nisu oštro i jasno ištampani, postoji mogućnost da je uzrok nekvalitetan toner, no veće su šanse da je kertridž jednostavno pri kraju. Takođe, pojavljuju li se problemi sa crtama koje se protežu uzduž kroz celu stranicu i time upropašćavaju ono što ste štampali, najverovatnije je reč o grudvicama tonera. Rešenje problema je jednostavno: izvadite kertridž, dobro ga potresite i crte bi trebale nestati. Ipak, to je pouzdan znak da je kertridž pri kraju i da ga treba zameniti. Greške u ispisu kao posledica nekvalitetog tonera javljaju se najčešće kod recikliranih kertridža (u najgorim slučajevima moguće je i oštećenje samog štampača, stoga budite oprezni pri kupovini takvog toner) dok je kod OEM  i zamenskih kertridža to prava retkost.

 

Pre kupovine tonera – bilo zamenskih, bilo recikliranih kertrdiža – svakako proverite na internetu iskustva drugih korisnika s tim tonerom; to će vam najbolje reći o kakvom se proizvođaču radi. Verujemo da ćete nakon ovih informacija plus malo internetskog istraživanja moći odabrati za sebe toner primeren vašim potrebama.

 

 

[ Generalna , sudoperi , wc šolje , prašina ] 02 Maj, 2016 09:09

Jedna prosečna osoba potroši oko pet godina svog života samo na čišćenje svoje kuće. Znamo da imate stvari koje biste radije radili pa smo sastavili listu najboljih saveta za bezbolno čišćenje kuće te lakše održavanje čistoće.

 

Ispolirajte svoje kuhinjske elemente

 

Ispolirajte kuhinjske elemente tankim slojem premaza sredstva za nameštaje. Vosak ispunjava sićušne pukotine u drvenim kuhinjskim elementima, bilo da su oni smeđe, prirodne boje ili obojeni drugom bojom. Rezultat je glatka površina koju je lakše očistiti. Prije nanošenja dobro operite kuhinjske elemente, osušite suvom krpom i nanesite pastu ili vosak za nameštaje.

 

Čišćenje stare daske za rezanje

 

Drvene daske koje svakodnevno koristite za rezanje namirnica jednostavno nauljite prije korištenja kako biste ih lakše i oprali, posebno daske koje su dotrajale, suve i ispucale. Malo mineralnog ulja može promeniti stanje suvoće drveta i pojednostaviti vaše čišćenje. Nakon što dasku temeljito očistite uzmite debeli kist i nanesite sloj prehrambenog mineralnog ulja. Ostavite ga preko noći i ujutro samo lagano prebrišite.

 

Zadržite srebrninu sjajnom bez poliranja

 

Znamo kako naše bake i mame poliraju srebrninu često kako bi zadržali svoj sjaj, no poliranje svake kašike, viljuške i noža može oduzimati jako puno vremena i biti beskorisno posebno ako srebrninu ne koristite toliko često koliko ono zahteva poliranje. Kako biste uštedeli na vremenu i zadržali sjaj svom kuhinjskom bešteku nakon poliranja umotajte svaki komad u prozirnu foliju koja usporava brzinu kojom srebro tamni. Kada sledeći put budete koristili vaše posuđe biće jednako sjajno kao i na taj dan kada ste ga ispolirali i pospremili.

 

Rešite se prašine

 

Na visokim policama komoda i regala postavite papire napravljene od voska, vrlo ih je lako pronaći i kupiti u svakoj papirnici. Voštani papir teže skuplja prašinu i kad se list papira zaprlja jednostavno ga smotajte (skupa sa prašinom), bacite u smeće i stavite novi papir. Voštani papir postaje polako mnogo popularan u svetu, ljudi ga koriste sve više i više i to čak i za stvari za koje nikad ne bi se setili da koristite, kao npr ovo. 

 

Sudoper

 

Sudoper se, osim wc školjke, najviše koristi u kućanstvima. Svakako ga često ispirete vodom i perete, ali to ne znači da će on ostati čist. Voda je tvrdokorna i ako imate inox sudoper na njemu će ostati tragovi kapljica i kamenac. Savet je da, nakon što završite sa pranjem suđa, na spužvicu stavite kap Arf-a i prođete po sudoperu te ga isperete. Čak i ako ga ne osušite suvom krpom, mrlje od vode se neće videti. Ista stvar je i sa granitnim sudoperima koji su vrlo popularni danas, lagano s arfom pobrišite sve što bi moglo ostaviti mrlje i osušite čistom krpom.

 

Čistoća wc šolje bez ribanja

 

Nikada nećete čuti da neko kaže da voli ribati wc, pa tako ni vi. Zaista niko ne voli ribati wc, zato postoji jedna solucija koja će vas osloboditi ribanja wc-a poduže vremena - tablete za čišćenje wc-a! Nakon što detaljno operete wc šolju, ubacite jednu tabletu u vaš wc kotlić. Pri svakom puštanju vode i ispiranju tableta će ispuštati sredstva za čišćenje kamenca. Verovatno će vaša voda promeniti boju u plavu, no ako to znači da nećete morati ribati wc svaki tren, isplati se, zar ne?

[ Generalna ] 18 April, 2016 13:57
Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.