Web agencija je tvrtka koja omogućuje drugim tvrtkama da se predstave svojim potencijalnim kupcima na internetu. Programiranje, dizajniranje i marketing web stranice iziskuje web agenciju koja ima sve relevantne vještine i znanja na jednom mjestu.

 

Jedan od segmenata kojim se web agencija bavi jest programiranje. Programeri su zaduženi za pisanje koda web stranice koji omogućuje da je ona funkcionalna te da se u nju jednostavno može unositi sadržaj bez dodatne izmjene ili pisanja koda.

Dizajniranje web stranice je još jedan neophodan segment izrada web stranice. Dizajneri su zaduženi za vizualni dio web stranice. Vizualni dio stranice uključuje fontove, ikone, slike i palete boja koje će se koristiti. Dizajneri su zaduženi za pozicioniranje raznih elemenata na stranicu, dizajniranje navigacije i za cjelokupni izgled web stranice. Dizajnerima je posao da web stranica izgleda lijepo i privlačno te da je jednostavna za korištenje. Loš dizajn je prva stvar koja će potjerati potencijalne kupce sa web stranice, te je izuzetno važno da je web agencija koju se zaposli veoma stručna u ovom segmentu.

Nakon što se web stranica izprogramira i izdizajnira, vrijeme je da potencijalni kupci saznaju da ona postoji te da se putem nje tvrtka oglašava.

 

 U internet marketingu postoje besplatni načini dovođenja potencijalnih kupaca na web stranicu i postoje plaćeni načini tj. oglašavanje. Najbolji besplatan način putem kojeg tvrtke dovode posjetitelje na web stranicu je optimizacija web stranice za tražilice (SEO) koje dovodi posjetitelje putem Googlea i drugih tražilica. SEO je veoma isplativa disciplina jer tvrtki dovodi potencijalne kupce na web stranicu a bez da je tvrtka trebala išta platiti, osim za usluge optimizacije stranice. Jedina mana optimizacije za tražilice jest što tu nema instant rezultata već može proći par mjeseci dok se ne počnu vidjeti prvi rezultati.

 Za tvrtke koje imaju budžet za marketing a žele rezultate odmah, postoji plaćeno oglašavanje. Web agencije mogu oglašavati svoje klijente putem raznih oglašivačkih mreža a najpopularnije su Google AdWords oglašavanje na Google tražilici i web stranicama partnerima, te oglašavanje na društvenim mrežama poput Facebooka i LinkedIna.

Mnoge web agencije kako bi svojim klijentima pružile sve na jednom mjestu, također nude i hosting usluge te usluge registracije domene.

 

 Neki vlasnici tvrtki ne vjeruju da je internet dobro mjesto za marketing njihove tvrtke te ne zapošljavaju web agenciju, a neke velike tvrtke oforme vlastiti tim web stručnjaka koji se brinu za prisutnost tvrtke na webu. No tvrtke koje zaposle specijalizirane web agencije svakako primjete veliki porast u prodaji i veću svijest o njihovom brendu među potencijalnom skupinom. Web agencijama je također posao da savjetuju tvrtke o novim poboljšanim tehnologijama u online svijetu i novim idejama koje bi im poboljšale poslovanje. Tvrtka će ostati konkurentna ako njezina web agencija može pružiti stručan savjet i visoku kvalitetu web usluga koje smo naveli.