Stiže zima i mnogi žele na zimski odmor iz snova. Postalo je sve češće da nemamo Bijeloga Božića, a baš tada, iako je većina navikla biti u svojim domovima, postalo je sve učestalije spojiti Božićne i novogodišnje praznike, riješiti se nekih svakogodišnjih rutina te provesti praznike s obitelji, mužem, djecom ili prijateljima na nezaboravnom odmoru. Zimski turizam postaje sve miliji i atraktivniji oblik turizma jer pruža nešto novo. Osim snijega, snježnih radosti, popularni su i snježni sportovi, a tu prvo mjesto zasigurno nosi skijanje koje privlači sve više i više ljudi. Koliko zapravo znate o skijanju i njegovim prednostima? Pročitajte neke od korisnih zanimljivosti u nastavku. 

Skijanje i egipatski faraoni

Možete li zamisliti čuvene faraone na skijama? Ili pak njihove sluge? Sigurno ne, ali počeci skijanja se, prema nedavno pronađenim crtežima u spiljama otkrivenim nakon povlačenja ledenjaka, vežu uz lovce koje povjesničari smještaju u doba egipatskih faraona. Nije to tada bila sportska disciplina, već njihov način kretanja. Tadašnje skijanje najvjerojatnije je sličilo načinu skijanja kojeg danas nazivamo skijaškim trčanjem ili nordijskom skijaškom disciplinom. Danas je skijanje na snijegu te skijanje na vodi raširen vid rekreacije i natjecateljskog športa pod kojim se podrazumijeva način kretanja zasniježenim površinama uporabom skija koje su skijaškim vezovima pričvršćene za noge skijaša. Danas je skijanje nezamislivo i bez neke od osnovne standarne opreme kao što su skije opremljene skijaškim vezovima, skijaški štap i pancerice ili skijaške cipele. 

Olimpijski sport

Skijanje kakvo mi danas poznajemo nije samo jedan od zanimljiv oblika obiteljske rekreacije i snježnih pustolovina, već je i standardni olimpijski sport na zimskim Olimpijskim igrama. Skijaške discipline dijele se na alpske i nordijske. U alpske natjecateljske skijaške discipline ubrajaju se: slalom, veleslalom, spust, super-veleslalom, alpska kombinacija i paralelna natjecanja. Sve te discipline čuju se, ako nikako drugačije, onda u prolazu tijekom dnevnika zajedno s rezultatatima skijaških natjecanja. Sva pravila te organizacija i kontrola skijaških natjecanja su pod upravljanjem Međunarodne skijaške federacije (FIS) sa sjedištem u Bernu (Švicarska). S druge strane, postoji i spomenuto nordijsko skijanje koje kao svoje discipline broji skijaško trčanje i skijaške skokove. 

Odskijajte u zdravlje 

Skijanje je uzbudljiv sport koji je prilagodljiv svim osobama i dobnim skupinama. Osim što će zadovoljiti potrebe za adrenalinom, skijanje će donijeti i brojne prednosti našem zdravlju, a stručnjaci ističu mnoge. Kao jednu od glavnih prednosti navode odličnu tjelovježbu jer cijeli proces skijanja zahtijeva održavanje ravnoteže svakog dijela vašeg tijela. Osim što ćemo pokrenuti rad svih mišića, dobro se skoncentrirati i vježbati i ruke i noge, skijanje je odlično za zdravlje dišnog sustava jer vježbamo na svježem planinskom zraku, a to je jedan od glavnih razloga za sve veći porast odluka obiteljskih odlazaka na skijanje i pružanja takvog poklona djeci. Uz to slijedi svakako i zabava, a mnoga skijališta pružaju razne aktivnosti nevezane za skijanje. Sanjkanje, snjegovići, grudanje ili pak samo lagana šetnja i šalica toploga čaja čine čuda. Uz zabavu, važno je napomenuti i da skijanje pripada aerobnim vrstama tjelovježbi, koje su odlične za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Skijanje će smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara pa je odlično i za osobe zrelije dobi. Naravno, ne pomišljajte odmah na skijaše s TV-a, skijanje nije samo brzina. 

Stoga ako krenete na skijanje, učinit ćete dobro za cijelu obitelj. Najbolje je izabrati neke od popularnijih destinacija za skijanje kao Slovenija, Austrija, Bosna ili Švicarska, jos specifičnije skijanje Kranjska Gora, Annaberg, Vlašić ili Brandnertal. Promijenit ćete rituale i doživjeti nešto novo, a time raditi i na svome zdravlju. Svježi zrak povezan s kretanjem će potaknuti oslobađanje hormona sreće, endorfina i smanjiti razinu kortizola, hormona stresa. I tako ćete se u početak nove godine vratiti puno opušteniji, iako se siječanjsko vrijeme nekako naziva onim najstresnijim u godini.