Kada su u pitanju turisti i turistička ponuda Hrvatska je uvijek jedna od konkurentnih zemalja. Svima onima koji se odluče na posjet Hrvatskoj stoje na raspolaganju brojne prirodne ljepote, kulturne znamenitosti, mnoštvo zanimljivih i jedinstvenih gradova te svakako neodoljivo Jadransko more. No, danas kada je konkurencija sve veća te i ostale zemlje koriste i minimalne potencijale za turizam, treba imati uz navedeno i još nešto što će turiste iznova vraćati i na ona mjesta koja su već posjetili. Sigurno pomišljate na dobru reklamu i oglase, ali ne samo to, brojni su festivali i manifestacije u Hrvatskoj koji još više privlače turiste, a kada se uz to pribroje i sve ljepote koje pojedini gradovi nude, zaljubljivanje i to već na prvi pogled je zajamčeno. Navest ćemo vam neke od zanimljivijih festivala koje možda još niste ni otkrili, ali sada je pravo vrijeme. 

UFO ili Urban Fest Osijek
Samozatajni grad na istoku kontinentalne Hrvatske iliti Grad na Dravi mjesto je koje istovremeno s jedne strane pruža mir i kulturu, a s druge izvrstan provod i zabavu. Osijek je domaćin festivala koji donosi sve od pop-rocka, punka pa do metala, kao i svih ostalih inačica urbane glazbe. Osim odlične glazbe, vrhunskog zvuka i nezaboravne zabave, odlike ovog festivala su da okuplja i mlade i stare i svake godine donosi određene novine. A tko može odoljeti pozornici u staroj jezgri grada, popularnoj Tvrđi koja je nekadašnja utvrda koja je branila Osijek, odnosno tada Essek, kako je glasio njemački naziv za ovaj grad, a poslije su istim tim gradom koračali i osvajali ga Osmanlije i sultan Sulejman koji je izgradio i slavni Sulejmanov most upravo ovdje. Stoga je Urban Fest Osijek vrijeme i za vaše otkrivanje ovoga grada i njegovo osvajanje.  

Pula Film Festival
Festival igranog filma u Puli danas je jedna od  najposjećenijih kulturnih manifestacija u Republici Hrvatskoj, s više od 73 tisuća gledatelja. Tko bi i mogao odoljeti ovome festivalu kada je jedinstven u cijelome svijetu po mjestu svoga održavanja, a to je čuvela Pulska arena. Uz neposrednu blizinu mora, njegove zvukove valova i miris kakav pruža samo morski ambijent, a uz to čar zvjezdanoga neba iznad vas na otvorenoj pozornici pulskoga amfiteatra već je dovoljan niz razloga da opravda status ovoga festivala. Petnaest dana festivalskih događanja u Puli i programska gostovanja na ljetnim festivalima u cijeloj Hrvatskoj, od Dubrovnika, Splita, Šibenika i Zadra do Rijeke i Zagreba, samo poboljšavaju odaziv turista.  Davne 1938. godine, još prije pokretanja Filmskog festivala u Cannesu, u pulskoj je Areni s velikim odazivom publike održana prva filmska revija, a od 1953. do danas kontinuirano je mjesto festivalskog uživanja u filmu pod zvijezdama i razlog da se turisti odluče ponovno doći. Uz to, Pula nudi i druge sadržaje, a u neposrednoj blizini su i uvijek neodoljivi Brijuni, jedan od hrvatskih nacionalnih parkova. 

Šibenik kao prijestolnica festivala
Šibenikje grad koji ima festivalsku tradiciju dužu od 55 godina. Ovdje se održava jedan od prvih, a danas najznačajnijih dječjih festivala, poznati Međunarodni dječji festival zbog kojega je ovaj grad jedna od prvih top turističkih destinacija za sve obitelji s djecom. Šibenik se upisao i na europsku mapu ljetnih top destinacija velikim open air festivalom Terraneo koji se održava na zanimljivoj lokaciji nekadašnje vojarne Bribirskih knezova. Zavidna posjećenost ovim festivalima i njihovo uspješno održavanje među čarima grada kakve pruža samo Šibenik, pozvale su i brojne druge festivale upravo u Šibenik. Tu su dječji festivali, festivali klasične glazbe, orguljaški, jazz, plesni, noćni, moderni i brojni drugi festivali, a uz njih i jedan od gradskih simbola – Sajam srednjovjekovlja. Svi oni većinom nose predznak „međunarodni“ i stoga su i Šibenik stvorili međunarodno priznatom i atraktivnom turističkom destinacijom. Pridodate li tomu činjenicu da je Šibenik grad koji pruža autohtonost i mir slikovitoga zaljeva kakav možete samo zamisliti, njegovu starinu i jedinstvenu gradsku jezgru, onda nimalo ne čudi pokazatelj kako je u ovo doba tzv. recesije uspio više nego zavidno povisiti vrijednosti nekretnina u Šibeniku te postati jedna od najpoželjnijih lokacija za ulaganje brojnih i stranaca i turista koji se ovdje žele iznova vraćati i biti sigurni da će svoje mjesto i pronaći. Stoga Šibenik opravdano nosi naziv Grada festivala i prijestolnice kako festivalskih ponuda, tako i svih onih koji će zadovoljiti ukus baš svakoga turista.